Aloita tästä

Eliminaatioruokavalio -lue lisää

Funktionaalisen lääketieteen eliminaatioruokavalio on merkittävä keino selvittää oireiden juurisyitä. Oireella on aina jokin syy, sairaudet ja vaivat eivät tule itsestään. Eliminaatioruokavalio auttaa selvittämään oireita aiheuttavat ruuat ja kun elimistö toimii paremmin niin se näkyy monessa asiassa. Olen nähnyt eliminaatio ruokavalion auttavan vatsavaivoihin, suolistosairauksiin, ihottumaan, migreeniin, nivelkipuihin ja verensokeriin sekä masennukseen, ahdistukseen, jaksamiseen ja paniikkikohtauksiin. 

 

Eliminaatioruokavalio muodostuu kahdesta vaiheesta, eliminaatio ja altistus. Eliminaatioruokavaliossa jätetään lyhyeksi aikaa pois kaikki mahdollisesti oireita aiheuttavat ruuat ja näin saadaan pöytäpuhtaaksi joten kun ruokia testataan eliminaatiovaiheen jälkeen, niin oireet kyllä huomaa. Oireita aiheuttavat ruuat ovat kuin nastoja tuolilla pepun alla. Jos poistat yhden esim. testaat gluteenitonta tai maidotonta ruokavaliota, oireet voivat vähän vähentyä tai et huomaa vaikutusta vielä kun tuolille pepun alle jää 4 nastaa. Kun hetkellisesti saadaan kaikki nastat pois pepun alta olo on parempi ja kun sen jälkeen ruokia/nastoja testataan yksi kerrallaan niin huomaat kyllä jos jokin ruoka aiheuttaa oireita. 

 

Funktionaalisen lääketieteen eliminaatioruokavalio vähentää matala-asteista tulehdusta, korjaa vuotavaa suolta ja helpottaa maksan myrkyn poisto kuormaa. Nämä ovat tärkeitä asioita ja niiden vaikutuksen kyllä olossaan huomaa. 

 

Lääkärit eivät tiedä paljon ruokavalion merkityksestä joten nämä ohjeet jää usein saamatta. Tietoa terveellisestä ruokavaliosta on netti pullollaan mutta ongelma on se että olemme yksilöitä. Lisäksi tietoa on niin paljon että on usein ihan mahdotonta ajatella mikä olisi itselle parhaaksi. Olet ehkä kokeillut jotain ja alkuun se saattoikin tuntua hyvältä mutta ei sitten auttanutkaan. Tai sinulla on paljon tietoa mutta muutoksen tekeminen omin päin on vaikeaa. Muutoksen tekeminen, sen vaiheet ja sen keskeisen merkityksen ymmärtäminen usein unohtuu. Tähän itsekin vuosien saatossa asiakastyössä törmäsin usein ja siksi opiskelin hyväksymis- ja omistautumisterapiaa. Onnistumiseni työssä nousi ihan toiselle tasolle kun ymmärsin että asiakkaat saavat ryhmässä paljon parempia tuloksia, tutkimusten mukaan 80% parempia tuloksia.